Varför ska du jobba mot en bättre självkänsla?

För att skapa en lugn, trygg och positiv bild av dig själv

Det kan vara svårt att uppfatta skillnaden mellan olika begrepp, vad är egentligen självförtroende, självkänsla och självbild? Självförtroende handlar om vad jag tror att jag klarar av och om prestation, det jag gör. Självkänsla handlar om hur jag känner inför och värderar mig själv, den jag är. Självbild handlar om min syn på mig själv och min person – min bild av mig själv.

Hur vi ser på oss själva påverkar hela vårt liv, hur vi väljer att agera och våra relationer. Det vi behöver är en bra självkänsla. Det innebär att känna sina styrkor och svagheter och ta tillvara på sina möjligheter. Att finna närvaro och balans i livet. Självkänsla handlar om att känna värde i den du är snarare än det du gör.

En person med en bra självkänsla vågar gå sin egen väg oavsett vad andra tycker eller tänker. Men vägen dit är inte alltid så lätt.
När vi fokuserar på att skapa en bättre självkänsla, handlar det om ett detektivarbete, där vi ser vad vi har fått med oss för sanningar från barndomen och hur dessa påverkar oss än idag.

Vi lär känna oss själva på nytt och övar på att tycka om oss själva, för de vi är. Det går att förändra självkänslan på djupet. Att göra en sådan inre resa blir ett sätt att öka självförståelsen, vi får insikt i varför vi reagerat som vi gjort och varför vissa känslor har spelat så stor roll i vårt liv.

Det kan också kallas Imposter Syndrome

Känner du dig ibland som en bluff? Är du rädd för att dina kollegor en vacker dag ska komma på att du är värdelös?

Du är långt ifrån ensam om att känna så. Dessa typer av obekväma känslor av att inte duga, tillhöra eller vara värd en gemenskap eller ett jobb kallas för imposter syndrome, eller på svenska bluffsyndromet. Ett epitet som det började pratas om allt mer kring 1970-talet då forskarna och psykologerna Suzanne Imes och Pauline Rose Clance myntade uttrycket.

Ett fenomen vanligt förekommande bland högpresterande personer som inte kan slappna av och acceptera sin framgång. De tillskriver sig ofta sina prestationer till tur, snarare än till förmåga och kunskap och dessa personer fruktar att andra ska så småningom inom tid avslöja dem som en bluff.

Även om bluffsyndromet inte är en officiell diagnos, är det många terapeuter och psykologer som beskriver känslan som en verklig och specific form av intellektuellt självtvivel. Inte alltför sällan åtföljs denna känsla av imposter syndrome med allmän ångest, oro och depression. Det är också vanligt att man lider av i det tysta då många är rädda för att "de ska bli upptäcka".

Imposter syndrome kan i många fall kopplas samman med självförtroende och bilden du har av dig själv. Med lite ansträngning och framför allt hjälp kan du sluta känna dig som en bedragare och lära dig att njuta av dina prestationer istället.

Självkänsla handlar om att inse att man duger som man är. Har man en stark självkänsla så har man byggt upp en inre säkerhet som inte rubbas av yttre prestationer eller kritik från andra.

Vi kan också hjälpa dig komma till botten med din utbrändhet

Har du tidigare varit utbränd, och är rädd att falla dit igen? Måste du ständigt påminna dig själv om att sätta gränser?

Jag tar också emot klienter som har "blivit friska" från utbrändhet men har en bit kvar att vandra på tillfriskningsvägen. Du kanske oroar dig över att falla tillbaka i dåliga mönster? Då har det oftast en djupare knytpunkt som ligger i ditt förflutna, och den punkten behöver lösas upp. Hos mig går vi till botten med det förflutna som har förorsakat utmattningen, så att du inte längre behöver gå jämte tidigare symptom utan bli av med dem en gång för alla.

Välkommen på en resa mot bättre självkänsla – nu!

Boka kan du göra här.